Welcome, Log in

Jamón Ibérico de Bellota ( 8 - 8,5 kg) " Víctor Gómez"

 Szynka Iberico " żołądź "

( 8 - 8,5 kg ) 

D.O. Guijuelo 

"Víctor Gómez" 


W sercu prowincji Salamanka leży Guijuelo słynące z produkcji szynek i wędlin. Świnie rasy iberyjskiej to wyjątkowe zwierzęta pochodzące z Hiszpanii. Wypasane w dębowych gajach i żywione naturalnymi żołędziami, dają najlepsze mięso i wędliny. 

Paletilla Cerdo

More details


209,51 € tax incl.

Availability: This product is no longer in stock

Average Customer Ratings
1 Customer Reviews

SZYNKA IBERYJSKA  “BELLOTA” - D.O.GUIJUELO- "V. Gómez"

  • Rasy: Świnia iberyjska ( Pata Negra) jest unikalną autochtoniczną rasą która zamieszkuje tylko południowo-zachodnią część Półwyspu Iberyjskiego od niepamietnych czasów.
  • Świnia Iberyjska ma ciemną skórę, spiczasty ryjek i długie, szczupłe nogi oraz ciemne ratki.Cecha genetyczna tej rasy jest umiejętność składowania tłuszczu w tkance mięśniowej, co jest kluczem do jej wspaniałego smaku.
  • Dieta  świń: Bellota Máxima calidad: jamon ibérico de bellota - Uznana za szynkę najbardziej wykwintną gdyż świnie wypasane są na wolności i karmione żołędziami, co znacznie wpływa na wartość mięsa i jego delikatność.
  • Dieta Iberyjskich świń zawiera głównie żołędzie uzupełniane trawami, dzikimi jagodami oraz roślinami strączkowymi. Zazwyczaj zjadają one (w zależności od wagi zwierzęcia) od 6 do 10 kg żołędzi na dobę, oprócz tego około 3 kg trawy.
  • Dojrzewanie:  29 miesięcy.
  • Origen: Guijuelo (Salamanca)
  • Tylnej łapy; Szynka cała z kością
  • Productor: Víctor Gómez
  • Elaboración:   Szynka Iberyjska Bellota Dehesa de Guijuelo. Szynka pozyskana od świni czystej rasy Iberyjskiej, która podczas całego swojego żywota była wolno wypasana na górzystym terenie w  Hiszpanii w regionie Salamanca. Przepiękne wieloletnie drzewa dębowe oddawały swe owoce w postaci żołędzi jako główne pożywienie żyjących tam świń.
  • Do produkcji tak wyśmienitej szynki przyczynił sie również czas dojrzewania tj. 36 miesięcy.
  • Szynki przechodzą szereg skomplikowanych etapów. Począwszy od ich moczenia w soli morskiej oraz myciu, po suszenie, aż do końcowego etapu - dojrzewania szynek w piwnicach zwanych Bodega. Etap ten trwa od kilka do kilkadziesiąt miesięcy (w zależności rodzaju szynki), przez ten czas w szynce zachodzą procesy biochemiczne, które nadają szynce końcowy smak i aromat. Im dłuższy okres dojrzewania tym lepsza jakość szynki.
  • Składniki:  Jamón Ibérico de Bellota ( szynka iberyjska bellota) i sól morska
  • Aspecto:    Tłuszcz złotawy i różowawy o konsystencji miękkiej i mazistej. Mięso w wariacjach tonacji czerwonej z licznymi wtrąceniami błyszczących żyłek tłuszczu, które rozpływają się na podniebieniu. Jego smak jest delikatny, lekko słodki, zaskakujący mazistością i miękkością tłuszczyku wspaniale rozpływającego się w ustach.
  • Peso:   kilogramów.
Average Customer Ratings
1 Customer Reviews
(0)
(0)
(0)
(0)
(1)
- Olivier ( Mountaban - France ) - 26-Nov-2012

bon produit. bon rapport qualité / prix.
Cela doit faire le quatrième jambon acheté sur La Despensa Shop sans surprise.

Livraison rapide, retour d'information sans problème.

Only registered users can post a new comment. Login


  JAMONES ENTEROS


 

 

Ver Jamones


 

  DESHUESADOS 


jamones deshuesados

 

Ver Deshuesados


 

      CONSERVAS

 

 

 

 

 

Ver Conservas


 

CONTACTO

  •  635 640 885
  •  Info@LaDespensaShop.Com

¿ BUSCAS + VINOS ?